Världens mest beundrade personer 2020

Världens mest beundrade personer 2020
av

Makarna Obama är världens mest beundrade man och kvinna

Barack Obama har puttat ner Bill Gates från placeringen som världens mest beundrade man. Det är första gången sedan YouGov började genomföra sin årliga undersökning 2014 som Gates inte toppar listan.

Michelle Obama toppar också i år listan över världens mest beundrade kvinnor efter att ha övertagit positionen från Angelina Jolie 2019. Jolie har själv gått upp en plats sedan förra året och finns på andra plats, medan drottning Elizabeth II också tagit ett steg upp och hon är nu den tredje mest beundrade kvinnan i världen.

Gates har ramlat ner en plats – möjligen mot bakgrund av ryktena om att han på något sätt är inblandad i spridningen av covid-19. Den kinesiske presidenten Xi Jinping hamnar återigen på tredje plats, där han låg även 2015–2017.

I år har undersökningen utökats till 42 länder – det största antalet någonsin – och det innebär att YouGov har intervjuat mer än 45 000 personer för att sammanställa listan.

Grundaren och chefen för Tesla och SpaceX, Elon Musk, är årets klättrare som tagit sig från trettonde till nionde plats. Människorättskämpen Malala Yousafzai har dock tappat flest platser – från sjätte plats till fjortonde plats på listan.

Underhållningsartister dominerar fortfarande i stor utsträckning topp 20 för kvinnor. 14 av de mest beundrade kvinnorna är skådespelare, sångerskor eller programledare i tv (även om personligheter som Emma Watson och Angelina Jolie också är kända för sitt humanitära arbete). Däremot innehåller listan över de mest beundrade männen fler personer från politiken, näringslivet och sportens värld.

Resultatet beräknas utifrån en kombination av svar på två frågor – om den svarande överhuvudtaget beundrar personen och därefter om det är den person som den svarande beundrar mest. Varje lands resultat på den globala listan viktas också i relation till befolkningens storlek (se mer under ”Om undersökningen”).

Nykomlingar på årets lista är bland annat klimataktivisten Greta Thunberg, popstjärnorna Jennifer Lopez, Beyoncé och Shakira, skådespelarna Keanu Reeves och Scarlett Johansson, idrottsstjärnorna Michael Jordan och Virat Kohli, Indonesiens president Joko Widodo och den indiska människorättskämpen Sudha Murty.

Barack Obama är mer beundrad än Donald Trump i samtliga länder – med ett undantag

Samtidigt som Barack Obama har gått upp en plats på listan har Donald Trump gått ned en plats och ligger nu på femtonde plats globalt.

Obama toppar den globala listan i 22 av undersökningens 42 länder, inklusive USA. Trump klarar sig bäst i USA (andra plats) och Sydafrika (tredje plats), men går förbi Obama i ett land, nämligen Ryssland – där Trump hamnar på elfte plats och Obama på femtonde plats.

Vem är bäst genom tiderna enligt World’s Most Admired?

Undersökningen visar att fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo fortsatt vinner över konkurrenten Lionel Messi som den mest beundrade av de två. Medan Ronaldo i år är den sjätte mest beundrade mannen i världen får Messi nöja sig med en elfte plats.

Ronaldo får en högre rankning än Messi i 32 av 42 länder och har gått förbi sin konkurrent i de tre senaste globala undersökningarna. Därmed är Ronaldo den av de två som har lyckats bäst genom tiderna och vinner titeln som årets GOAT (”Greatest of all time”).

Greta Thunberg är nu den mest beundrade kvinnan i Sverige

Den mest beundrade mannen i Sverige är fortfarande Barack Obama, medan Bill Gates hamnar på andra plats och Dalai Lama på tredje plats. 

Stefan Löfven får nöja sig med en tiondeplats på männens lista och är mindre beundrad än politiker som Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt.

Greta Thunberg som också var ny på den globala listan tog sig hela vägen till toppen i sitt hemland som Sveriges mest beundrade kvinna, före kronprinsessan Victoria, som låg på första plats 2020. Michelle Obama ligger på tredje plats.

Numbers show the percentage share of admiration for each person in 42 countries and regions worldwide

 

 

Om undersökningen

Från januari till mars samlade YouGov in öppna nomineringar från paneldeltagare i 42 länder genom att helt enkelt fråga dem: ”Om du tänker på nu levande personer i världen idag, vilken person [man eller kvinna] beundrar du mest?” De här nomineringarna användes sedan för att ta fram en lista över de 20 män och 20 kvinnor som fick flest nomineringar och som nominerades i minst fyra länder. Ytterligare 5–10 populära lokala personligheter lades till på listan i de olika länderna.

Eftersom den första omgången av undersökningen genomfördes innan coronapandemin bröt ut på allvar kom en del av de personer som har lett de nationella insatserna för att bekämpa sjukdomen inte med på listan. Det påverkar sannolikt inte det globala resultatet, eftersom den här typen av personer generellt mest är kända i sina egna länder och en kandidat måste nomineras i fyra länder för att komma med på den globala topp 20-listan (där det är mindre sannolikt att de skulle ha kommit med).

I den del av undersökningen som genomfördes mellan maj och september använde vi sedan listan för att genomföra undersökningen i vart och ett av de 42 länderna genom att ställa två frågor: ”Vem beundrar du mycket?”, där de svarande kunde välja flera olika personligheter baserat på den lista som tagits fram och ”Vem beundrar du MEST?”, där de kunde välja en person. De här två siffrorna lades samman till en procentandel som anger graden av beundran och visas till höger om varje namn i diagrammet ovan och i tabellen nedan, som visar hela resultatet för varje land, inklusive lokala kändisar och offentliga personer.

Genom att ställa två frågor till de svarande kan vi både se bredden (dvs. global räckvidd) och intensiteten i stödet för en person.

Totalt genomförde vi undersökningar i länder vars invånare utgör mer än sju tiondelar av världens befolkning. Vissa delar av världen är dock bättre representerade än andra och vi viktade därför den effekt som vissa länder har på de slutliga siffrorna mer och viktade andra mindre så att de globala siffrorna mer exakt avspeglar de samlade åsikterna i världen.

Alla undersökningar genomfördes via nätet och i många av länderna är tillgången till internet så begränsad att man kan säga att exemplen endast representerar den del av befolkningen som är uppkopplad. De länder och regioner detta gäller är Kina (inklusive Hongkong), Egypten, Indonesien, Malaysia, Pakistan och Filippinerna.

Läs våra regler för webbforumet innan du gör ett inlägg.